Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

In 1930 door de familie Calleeuw-Reynaert gebouwd ter nagedachtenis van een overleden echtgenoot. Ingewijd in 1933. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Rode baksteenbouw met driezijdige apsis onder zadeldak (leien). Tuitgeveltje met schouderstukken, betonnen dekplaten en bekronend, betonnen kruis. Spitsboogvormige deuropeningen met houten vleugeldeur en opschrift "O.L.V. / VAN LOURDES / BID VOOR ONS" in het boogveld. Rondboogvensters in de zijgevels.

Interieur. Witbepleisterde muren onder hoekig gewelf, altaar achter smeedijzeren hekken.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Veldegem, s.l., s.d., nr. 9.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: Kapellen in Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 2, 2002, p. 74.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien