erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
21020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met Klein Raamhof, drie bouwlagen van respectievelijk vijf en drie traveeën onder schilddak (leien), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op geprofileerde arduinen plint; imitatiebanden op de onderste twee bouwlagen. Horizontale geleding door middel van omlopende lijsten en cordons. Rechthoekige vensters, op de begane grond met arduinen lekdrempels en diamantkop, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting, verrijkt met sluitsteen in de zijgevel. Voorgevel voorts gemarkeerd door rechter zijrisaliet, afgelijnd door pilasters, met rechthoekige koetspoort. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met architraaf, fries met panelen en kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21020 (Geraadpleegd op )