erfgoedobject

Begraafplaats

bouwkundig element
ID
210207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210207

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Begraafplaats, na de Tweede Wereldoorlog ingericht op het zogenaamde "Haringbos", een laag gelegen weide die ooit zou zijn verkocht voor een haring. Rechthoekig omhaagd perceel ten oosten van de straat. Aan de straatzijde, grasplein met platanen, lijkenhuisje en gekasseide oprit. Het lijkenhuisje dateert vermoedelijk uit de jaren 1950: rode baksteenbouw op T-vormig grondplan, gevat onder pannen schilddaken.

Ongeveer centraal laan met Levensbomen (Thuja, symbolische aanplant van groenblijvende bomen op begraafplaats), uitgevend op calvarie. Hier rond priestergraven, opgevat als blauwhardstenen grafplaten in kruisvorm, onder meer het graf van de Vlaamsgezinde priester-dichter E.H. Coussens. Voorts zijn een aantal imposante blauwhardstenen graven uit de eerste decennia van de 20ste eeuw bewaard. Die zijn overgebracht van het kerkhof, onder meer gedenkzuilen en kruisen in boomstamimitatie. Er zijn tevens een aantal ijzeren kruisen bewaard. Begraafplaats van Godelieve Becue (gestorven in 1976) en Marcel Duriez met bronzen beeld van moeder die drie naakte kinderen omhelst door de Ichtegemse beeldhouwer Irénée Duriez.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 90-92.
  • NAERT U., Symboliek bij een bezoek aan het kerkhof van Ichtegem, in Den Utfanc: tijdschrift voor plaatselijke geschiedenis van groot-Ichtegem, jg. 3, nr. 2, 1997, p. 55-62.

Bron     : Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  : 01-01-2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begraafplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210207 (Geraadpleegd op 12-05-2021)