erfgoedobject

Gemeentehuis van Ichtegem

bouwkundig element
ID
210222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210222

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1973 naar ontwerp van de Oostendse architect Silvain Smis, op de plaats van de onteigende "Bruwiersteeg". Gelegen op perceel volledig omgeven door straten, omgevend plantsoen, onder meer met berkenbomen. Gedenksteen in het gebouw: "TEN JARE 1973/ DE 28E DECEMBER/ WERD/ DIT GEMEENTEHUIS/ PLECHTIG INGEHULDIGD/ DOOR/ RIDDER/ P. VAN OURTYVE D'YDEWALLE (…)".

Het materiaalgebruik en de vormgeving zijn typisch voor de jaren 1970. L-vormige plattegrond: geelbakstenen hoofdvolume (rechthoekige plattegrond) van twee bouwlagen onder plat dak afgelijnd met een betonnen uitspringende gootlijst. Aansluitend lager volume van één bouwlaag onder lessenaarsdak met aflijnende gootlijst in beklede beton en aansluitende glazen gang.

Het hoofdvolume is voorzien van een glazen voorportaal onder een brede luifel aan de noordzijde. Het portaal is rechts geflankeerd door een keramiekpaneel gesigneerd A. Michiels 1973, met een gestileerde voorstelling van figuren die het wapenschild van Ichtegem vasthouden en de torens van de Sint-Michielskerk en van de kerk van Wijnendale (tot de fusie deel van Ichtegem). De hoek, ter hoogte van de trappartij, is opengewerkt met grote rechthoekige vensterpartijen (doorlopend over de twee bouwlagen) voorzien van betonnen geometrische invulling met glas-in-loodramen. Verder sobere baksteenbouw met afwisseling van gesloten vlakken en vlakken ingevuld met boven elkaar geplaatste ramen. De zuidgevel van het hoofdvolume wordt op de verdieping geritmeerd door overhoekse erkers met bekronende betonnen daklijst waardoor een zaagtandmotief ontstaat. In de smalle zijde zijn deze erkers voorzien van langwerpige ramen met glas-in-lood.

Het halfopen, voorgeplaatst portaal tot de lagere vleugel is voorzien van een betonnen geometrisch raamwerk zonder invulling van glas, waardoor een doorkijk op het plantsoen ontstaat.

Gaaf bewaard interieur met onder meer betonnen vrijstaande trap, steunend op dito pijlers, leuningen typisch voor de jaren 1970. Hier glas-in-lood met kleurrijke geometrische invulling.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 55-56.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Ichtegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.