erfgoedobject

Herberg De Zwaan

bouwkundig element
ID
210225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210225

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwaan". Bij een opsomming van de brouwerijen en herbergen in 1748 wordt de herberg "in de swaene" reeds vermeld. Vermoedelijk met het huidige hoofdvolume weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Het huidig volume is weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835. Volgens het kadaster wordt in 1840 het hoofdvolume uitgebreid in oostelijke richting met een dwars volume. In 1906 wordt het hoofdvolume samengevoegd met het achtergelegen landgebouw.

Volume van vier/zeven traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak. Verankerde geelbakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Bepleisterde en beschilderde plint. Bijna gevelbrede gecementeerde en beschilderde puilijst met restant van oorspronkelijk belettering. De rechter zijpuntgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een luik. De top is voorzien van een deels behouden katrolsysteem. Rechts van hoofdvolume, smeedijzeren hekken naar achterliggend erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1905/9.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 56-57.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg De Zwaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.