Herberg De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwaan". Bij een opsomming van de brouwerijen en herbergen in 1748 wordt de herberg "in de swaene" reeds vermeld. Vermoedelijk met het huidige hoofdvolume weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Het huidig volume is weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835. Volgens het kadaster wordt in 1840 het hoofdvolume uitgebreid in oostelijke richting met een dwars volume. In 1906 wordt het hoofdvolume samengevoegd met het achtergelegen landgebouw.

Volume van vier/zeven traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak. Verankerde geelbakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Bepleisterde en beschilderde plint. Bijna gevelbrede gecementeerde en beschilderde puilijst met restant van oorspronkelijk belettering. De rechter zijpuntgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een luik. De top is voorzien van een deels behouden katrolsysteem. Rechts van hoofdvolume, smeedijzeren hekken naar achterliggend erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1905/9.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 56-57.