erfgoedobject

Café de Prins

bouwkundig element
ID
21025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21025

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café de Prins
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vanouds zogenaamd "Café de Prins". Hoekhuis met de Luxemburgstraat met twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen) daterend uit de 17de eeuw. Voorgevel met trapgevel (8 treden + topstuk) van drie traveeën en een lagere travee onder zelfde gootlijst als nummer 14. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten met, bij de restauratie gecementeerde hoekblokken ter hoogte van de oorspronkelijke vensterkruisen en dubbele rollaagjes als ontlastingssysteem. Gecementeerde spiegels op de borstweringen. Geveltop met zoldervenster met sponning, hoekblokken en bekronende oculus in gecementeerde vlakke omlijsting met hangende voluten. Scherpe hoek afgelijnd met zandstenen hoekstenen, op de begane grond afgekant en voorzien van ezelsoor.

Beraapte zijgevel met drie venstertraveeën en blinde muur naast de hoek met uitspringende schoorsteen. Dakvenster met tuitgeveltje boven de tweede travee. Volledig verbouwde begane grond met drie garagepoorten.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café de Prins [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21025 (Geraadpleegd op )