erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
210269
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210269

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande dokterswoning ingeplant op een ruim perceel. Gebouwd in "1912" zie jaartal in topstuk, door dokter Leon Demeersseman, huisarts sinds 1907. In de tuin van deze woning bevindt zich tot circa 1930 de melkerij.

Gebouw op L-vormige plattegrond met een parement van rode baksteen in combinatie met oranje baksteen voor de geblokte ontlastingsbogen en omlijsting van topvenster. Gebruik van blauwe hardsteen voor onder meer het verfraaien van de gevel, de plint, de aanzet- en sluitstenen, de doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder zadeldak bedekt met imitatieleien. De gevel is opengewerkt met rondbogige en segmentbogige muuropeningen voorzien van geblokte ontlastingsbogen. Behouden schrijnwerk. Meer uitgewerkte linker travee, opgevat als een risaliet en voorzien van een puntgevel afgewerkt met een blauwhardstenen topstuk.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 61.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210269 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.