Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een begraasd erf. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Weergave van het boerenhuis en de schuur op het primitief kadasterplan (circa 1835). Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841. Als site wellicht daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Laag volume met dubbelhuisopstand, vier traveeën onder pannen zadeldak. Geïntegreerde stal. Verankerde bepleisterde en beschilderde baksteenbouw voorzien van aangepaste rechthoekige muuropeningen. De linker zijpuntgevel is bepleisterd en voorzien van een rechthoekig beluikt topvenster onder een geprofileerde waterlijst.

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur onder golfplaten zadeldak, oorspronkelijke constructie opgetrokken in stijl- en regelwerk. Bakstenen hoge plint waarboven een beplanking. Centrale schuurdoorrit. Tegen de zuidgevel recentere aanbouwen onder pannen en golfplaten sleepdak.

Ten oosten van het erf, stal-schuur volgens het kadaster gebouwd in 1928. Volume van verankerde gele baksteen onder pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, waarvan enkele onder een betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1945/6, 1928/II/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie