Instituut Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Beschrijving

Klooster- en schoolgebouwen ingeplant op het perceel tussen Rasphuisstraat, Coupure Rechts en Theresianenstraat op de plaats van het zogenaamde Hof van Plaisance van de familie Bracq, van 1787. Gesticht in 1854 (volgens bouwaanvraag) door kanunnik Bracq, directeur van de kloosters van de Visitatie, en opgetrokken naar ontwerp van van J.A. Scheers in neotraditionele stijl; uitgebreid naar het noorden in aangepaste baksteenstijl in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Verschillende bakstenen gebouwen van twee bouwlagen met gesloten zuidelijke en oostelijke straatgevels. Gegroepeerd rondom twee binnenkoeren.

Zuidelijke zijde: brede bakstenen lijstgevels met verwerking van hardsteen voor plint, vensteromlijstingen en horizontaliserende banden ter hoogte van de dorpels. Rondboogvormige tweelichten in rechthoekige omlijsting gescheiden door geblokte muurpilasters. Hoofdingang ingeplant in de straatbocht met gelijkaardige rondboogpoort in rechthoekige omlijsting en erboven arduinen nis met Sint-Jozefbeeld.

Zijgevel met klaslokalen en zijingang, belangrijk element in het straatbeeld van de Coupure. Brede, twee bouwlagen hoge vleugel onder schilddak (pannen). Lijstgevel geritmeerd door lisenen en gebogen muuropeningen. Middenrisaliet van drie traveeën hoger opgetrokken in trapgevel. Voorts vier getrapte dakvensters.

Gevels uitziend op binnenplaatsen en Theresianenstraat grotendeels aangepast en van minder architectonische kwaliteit. Eenvoudige eenbeukige kapel met respectievelijk doksaal, drie traveeën met steekboogvensters en driezijdige apsis. Overwegend neoclassicistisch interieur overwelfd met kruisribgewelf.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.49/D.85.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1854/8260.