Instituut Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Rasphuisstraat
Locatie Rasphuisstraat 59, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Instituut Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 30-07-1981.

Beschrijving

Klooster- en schoolgebouwen ingeplant op het perceel tussen Rasphuisstraat, Coupure Rechts en Theresianenstraat op de plaats van het zogenaamde 'Hof van Plaisance' van de familie Bracq, van 1787. Gesticht in 1854 (volgens bouwaanvraag) door kanunnik Bracq, directeur van de kloosters van de Visitatie, en opgetrokken naar ontwerp van van J.A. Scheers in neotraditionele stijl; uitgebreid naar het noorden in aangepaste baksteenstijl in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Verschillende bakstenen gebouwen van twee bouwlagen met gesloten zuidelijke- en oostelijke straatgevels. Gegroepeerd rondom twee binnenkoeren.

Zuidelijke zijde: brede bakstenen lijstgevels met verwerking van hardsteen voor plint, vensteromlijstingen en horizontaliserende banden ter hoogte van de dorpels. Rondboogvormige tweelichten in rechthoekige omlijsting gescheiden door geblokte muurpilasters. Hoofdingang ingeplant in de straatbocht met gelijkaardige rondboogpoort in rechthoekige omlijsting en erboven arduinen nis met Sint-Jozefbeeld.

Zijgevel met klaslokalen en zijingang, belangrijk element in het straatbeeld van de Coupure. Brede, twee bouwlagen hoge vleugel onder schilddak (pannen). Lijstgevel geritmeerd door lisenen en gebogen muuropeningen. Middenrisaliet van drie traveeën hoger opgetrokken in trapgevel. Voorts vier getrapte dakvensters.

Gevels uitziend op binnenplaatsen en Theresianenstraat grotendeels aangepast en van minder architectonische kwaliteit. Eenvoudige eenbeukige kapel met respectievelijk doksaal, drie traveeën met steekboogvensters en driezijdige absis. Overwegend neoclassicistisch interieur overwelfd met kruisribgewelf.

  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.49/D.85.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 8260.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Coupure en omgeving

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure,...

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rasphuisstraat

Rasphuisstraat (Gent)

maakt deel uit van Theresianenstraat

Theresianenstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.