Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Monument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In 1923 wordt het 'monument voor de gesneuvelden' naar ontwerp van de Ichtegemse beeldhouwer Josué Dupon op de Markt opgericht. Na de opruiming van het oude kerkhof rond de kerk wordt het in 1965 verplaatst.

Oorlogsmonument opgetrokken in witte natuurstenen blokken. Rechthoekige gedenksteen met driehoekige frontonbekroning, geflankeerd door naar boven toe versmallende steunen. Het geheel is geplaatst op een brede geprofileerde sokkel, met afgeschuinde bovenhoeken. In het midden een nis voorzien van een bronzen beeld van een soldaat in uniform met op de helm een lauwerkrans. Op zijn voeten rust een gekroond wapenschild van België en een staand zwaard. Opschriften op de ommezijde van het monument.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 36.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden … Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 134.
  • Ichtegem, geraadpleegd op 28 juli 2010.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie