erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
210380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210380

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In 1923 wordt het 'monument voor de gesneuvelden' naar ontwerp van de Ichtegemse beeldhouwer Josué Dupon op de Markt opgericht. Na de opruiming van het oude kerkhof rond de kerk wordt het in 1965 verplaatst.

Oorlogsmonument opgetrokken in witte natuurstenen blokken. Rechthoekige gedenksteen met driehoekige frontonbekroning, geflankeerd door naar boven toe versmallende steunen. Het geheel is geplaatst op een brede geprofileerde sokkel, met afgeschuinde bovenhoeken. In het midden een nis voorzien van een bronzen beeld van een soldaat in uniform met op de helm een lauwerkrans. Op zijn voeten rust een gekroond wapenschild van België en een staand zwaard. Opschriften op de ommezijde van het monument.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 36.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden … Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 134.
  • Ichtegem, geraadpleegd op 28 juli 2010.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.