• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand bij de smalle Klokkenluidersstraat. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen). Volgens het kadaster werd het hoofdvolume gebouwd in 1899 in opdracht van Rosalia Sys, dochter van brouwer Lodewijk Sys (zie Engelstraat nummer 103). Volgens het kadaster wordt het hoofdvolume uitgebreid in 1935.

Roodbakstenen lijstgevel met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, de belijnende banden ter hoogte van de onder- en tussendorpels, de geblokte ontlastingsbogen en de aanzetstenen van de korfboogfries onder de goot. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder strek en geblokte ontlastingsboog. Behouden deur- en vensterschrijnwerk. Kroonlijst op klossen. De zijpuntgevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropening voorzien van een geelbakstenen strek, in de top een rondboogvenster onder waterlijstje. In de Klokkenluidersstraat (steeg) aanbouw van oranjerode baksteen opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen onder betonnen latei. De vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen met florale motieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1899/10, 1935/25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie