Restant van hoeve

Beschrijving

Restant van vroegere hoeve, ten zuidwesten van de Vossebeek aansluitend bij hoevetje Beukendreef nummer 1. Het erf is afgezoomd door een meidoornhaag, restant van boomgaard. Omgevende weides met knotbomen. De hoeve is toegankelijk via de Beukendreef.

Het volume van het boerenhuis met geïncorporeerde stalling is reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) en op de mutatieschets van 1866, in verband met het gedeeltelijk rechttrekken van de beek. Naar verluidt oorspronkelijk eigendom van de familie de Crombrugghe (zie "Kasteel Rozendahl", nummer 171).

Verankerde gele baksteenbouw met geïncorporeerde stalling onder doorlopend zadeldak (rode Vlaamse pannen). Het huisgedeelte heeft een dubbelhuisopstand van één blinde + drie traveeën. Bewaard plaatje van de brandverzekering. De zuidelijke erfgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder strek, voorzien van bakstenen onderdorpels van grijze klompjes. Het stalgedeelte was oorspronkelijk op asemgaten en een staldeur na volledig blind. Boven de staldeur, mijterbogige nis wellicht bedoeld voor kippen (trapje verdwenen). Bij het huisgedeelte, bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling, oorspronkelijk beluikt zie luikduimen. Rechter zijpuntgevel met staldeuren, in de geveltop een uilengat. De noordelijke achtergevel is quasi volledig blind, op één schuifluikje na. Lagere aanbouw onder een lessenaarsdak, schouw mogelijk restant van bakoven. Woonhuis met behouden typische interieurelementen zoals onder meer de balkenlagen, de schouw, de spinde en de vloer.

Verkeert anno 2009 in een leegstaande en vervallen toestand.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1866/1.