Hoeve bij Kasteel Rosendahl

Beschrijving

Hoeve bij "Kasteel Rozendahl", zogenaamd "KASTEELHOEVE" zie houten naambord. Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Toegankelijk via een bekiezelde dreef afgezoomd met platanen.

Op het primitief kadasterplan van circa 1835 afgebeeld als een klein woonhuis zonder bijgebouwen. De eigenaar was Ludovicus Ricour, burgemeester van Ichtegem. In 1862, wordt in opdracht van Pius de Crombrugghe de Looringhe, eigenaar uit Ichtegem (kasteelheer), de woning volledig heropgebouwd. Er wordt ook een nieuwe schuur gebouwd.

In 1932 wordt de vermoedelijk geïntegreerde stal omgevormd tot een woonhuis. Dit gebeurde in opdracht van Werner de Crombrugghe de Looringhe-de Thibault de Boesinghe.

Volgens het kadaster wordt in 1941 in opdracht van Werner de Crombrugghe de Looringhe-de Thibault de Boesinghe het woonhuis en de bijgebouwen vergroot. Vermoedelijk gaat het om een kadastrale correctie van reeds vroeger uitgevoerde werken. Ten noorden van het erf, boerenhuis. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en geïntegreerde stalvleugel van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak. Verankerde beschilderde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Schuur met geïntegreerd dubbel wagenhuis en stal. Verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Opengewerkt met getoogde muuropeningen onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1862/1, 1931/1, 1941/1.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie