Boswachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning of conciërgewoning, gelegen aan het begin van de dreef naar het "Kasteel Rosendahl".

De gebouwen zijn volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergave van bos, eigendom van Ludovicus Ricour, burgemeester uit Ichtegem. In opdracht van Pius de Crombrugghe de Looringhe, eigenaar uit Ichtegem (kasteelheer), wordt een woning gebouwd in 1842. In 1871 volgt een grenswijziging en wordt de woning verhoogd met een halve bouwlaag in opdracht van Guillelmus de Crombrugghe de Looringhe.

Dubbelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), ingeplant op een omhaagd perceel met gemengde haag bestaande uit beuk en meidoorn. Toegang geflankeerd door beschilderde pilasters op zwart plint. Verankerde beschilderde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van deels behouden schrijnwerk. Vrijstaand bijgebouw onder pannen zadeldak. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1850/1, 1871/1.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie