Tekenschool, stadswaag en vredegerecht

Beschrijving

Opgericht in 1860 met eerste locatie aan het Emiel Clausplein nummer 4, gebouwd als tekenschool, stadswaag en vredegerecht in 1870-72 naar plannen van architect A. Van Assche. In 1938 (inhuldiging op 23 juli) verhuisd naar deze locatie (zie gedenkplaat in de hal) in het nieuw opgerichte moderne gebouw van 1937 naar ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, leraar aan de academie.

Nog behouden oorspronkelijke zijgevel uitziend op de binnenplaats zijde Kalkhofstraat, opgetrokken uit platte gele baksteen met zogenaamde Dudokvoeg en brede vensters met vernieuwd aluminium schrijnwerk. Links, uitspringend kubusvormig blok, oorspronkelijk voorzien van gemetste sokkels voor beelden. Dieperliggend portaal met nog origineel ijzeren venster en markerende vierkante pijler boven het plat dak. Gemetste bloembakken met sokkels voor beelden tussen de vensters verdwenen. Huidige ingang met witgeschilderde gevel en nieuwe muuropeningen uitziend op het voorplein (parking) aan de Guido Gezellelaan, met links aangebouwde nieuwe vleugel van 1980.

Interieur met één grote ruimte met betonstructuur met zware balken gestut door massieve pijlers met afgekante hoeken en centrale beglaasde koepel. Behouden beschilderd timpaan van de afdeling Sierkunst boven het venster rechts.

• VAN DEN ABEELE H., De tekenschool te Deinze (Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VII, 1940, p. 109-115).
  • VAN LOOIJ L.T., 125 jaar Akademie voor Schone Kunsten (Deinze), (Bijdragen tot de Geschiedenis der Stad Deinze, LV, 1988, p. 51-64).
  • 125 jaar Stedelijke Akademie voor Schone Kunsten Deinze, Kruishoutem, 1985.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De gemetste sokkels en bloembakken met sokkels voor beelden zijn niet langer bewaard. De gevel aan de G. Gezellelaan heeft geen erfgoedwaarde. De stadswaag is al geruime tijd niet meer hier gevestigd. Het vredegerecht (nu in Den Briel, Brielpoort) verhuist terug naar zijn oorspronkelijke locatie in het Saveryspand (E. Clausplein 4).

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (4 februari 2022).
Auteurs: Jacobs, Els