Opslagplaats van de Tabaks- en Snuiffabriek Van der Cruyssen

Gemeente Deinze
Deelgemeente Deinze
Straat Kalkhofstraat
Locatie Kalkhofstraat 13, 19, Deinze (Oost-Vlaanderen)

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2010 (geografische herinventarisatie: 14-09-2009 - 01-09-2010).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Opslagplaats van de Tabaks- en Snuiffabriek Van der Cruyssen

Beschrijving

Opslagplaats van de Tabaks- en Snuiffabriek Van der Cruyssen uit het begin van de 20ste eeuw. De tabaksfabriek zelf werd opgericht in de Kaaistraat in 1872 door P. L. Van der Cruyssen uit Nevele en in 2009 na 137 jaar stopgezet.

Typisch industrieel bakstenen gebouw met twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten) en twee rechter traveeën (nr. 13) onder haaks schilddak (pannen). Sterk geritmeerde straatgevel door spaarvelden afgewerkt met muizentandfriezen, per drie gekoppelde getoogde getraliede venstertjes in zeven linker traveeën en twee gekoppelde grote getoogde vensters in de twee rechter traveeën. Rechthoekige poorten onder I-lateien, in de eerste (gedicht), vierde, zevende, achtste en negende travee. Borstweringen met witgeschilderde banden met opschriften: "Bijzonder stapelhuis nr. 2", "Tabakken V.D.C." , "Fabrieken Van der Cruyssen N.V.", "Tabak Van der Cruyssen" en "Snuif Van der Cruyssen".

Auteurs: Bogaert, Chris