Zijdeweverij Vincent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zijdeweverij Vincent

Beschrijving

In binnenblok gelegen voormalig fabrieksgebouw, opgericht in 1928 door zijdefabrikant M. Vincent achterin de tuin van zijn woning en één van de moderne zijdeweverijen van na de Eerste Wereldoorlog in Deinze. Nu deel uitmakend van de site van de Muziekacademie en Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

Bakstenen weverijgebouw met één bouwlaag onder typische sheddaken met op het noorden gerichte steile schilden en beglaasde zuidelijke hellingen waardoor een gelijkmatige verlichting ontstond. IJzeren binnenstructuur met vakwerkspant met evenwijdige onder- en bovenrand en N-liggers ondersteund door ijzeren kolommen met I-liggers.

• VAN DEN ABEELE H., Handel, Deinze, nijverheidscentrum der Goldenriver-streek, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VI, 1939, p. 67-95.

Auteurs: Bogaert, Chris