Hoeve De Groene Linde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Groene Linde

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DE GROENE LINDE" zie naamsteen boven de deur. De benaming verwijst wellicht naar de linde op het voorerf.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), met als eigenaar Karolus Vanmaele, landbouwer uit Ichtegem: het boerenhuis met aangebouwd landgebouw ligt parallel met de straat, tussen de straat en het huis situeert zich een kleine tuin; ten westen van het huis doodlopend weggetje en erf met boomgaard en nutsgebouwen. In 1841 wordt het landgebouw aansluitend bij het huis afgebroken. In 1858 wordt het woonhuis totaal heropgebouwd door mevrouw Cornelius Desmedt-Boddez, zie jaartal in de rechter zijgevel. Tussen 1895 en 1903 korte tijd opgesplitst in twee woonhuizen. Het kadaster noteert in 1955 de bouw van een achtergelegen stalling, dit lijkt echter eerder een correctie van een vroegere toestand.

Boerenhuis met voorerf op het primitief kadasterplan (circa 1835) aangeduid als tuin, voorgevel naar de straat gericht. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), aflijnende gootlijst en lijstwerk in het metselwerk. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw boven gecementeerde plint met imitatievoegen. Licht getoogde muuropeningen onder strek (luiken, houtwerk niet zichtbaar tijdens veldwerk, vernieuwde deur). Naamsteen boven de deur, Mariabeeldje boven het linker venster.

Rechter zijgevel met twee rondboogvenstertjes (bewaard houtwerk met waaiervormig bovenlicht. In de geveltop, jaartal "1858" aangebracht in donkerder baksteen. Vernieuwde linker zijgevel.

Omlopende stoep in 'dijktegeltjes'.

Ten noordwesten van het boerenhuis, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling, volgens het kadaster gebouwd in 1955 doch mogelijk oudere kern. Gele verankerde baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Mogelijk is de lange gevel een verstening van een oudere schuur in stijl- en regelwerk zie linker zijgevel in oudere gele baksteen met kleiner formaat. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, onder meer staldeuren en hoge schuurpoort met schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1841/17, 1910/49, 1858/16, 1955/57.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie