Herberg De Engel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Den Engel
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Deelgemeente Ichtegem
Straat Torhoutbaan
Locatie Torhoutbaan 2, Ichtegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ichtegem (geografische inventarisatie: 01-07-2009 - 30-06-2010).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herberg De Engel

Deze bescherming is geldig sinds 27-10-1982.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg Den Engel

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "(HERBERG) DEN ENGEL" zie deels bewaard opschrift op het rechter lager gedeelte. Oorspronkelijk gaat het om twee voormalige herbergen: "Den Engel" (rechter laag volume) en "Den D(r)uivelaar" (zie vervaagde opschriften op hoog herbergvolume). Jaarankers "1766" in het herbergvolume van twee bouwlagen. Gelegen langs de in 1764-1775 aangelegde Theresiaanse weg Oostende-Wijnendaele. Beschermd als monument bij B.V.E. van 27/10/1982. Het huidige uitzicht is het resultaat van een restauratie in 1987-1989.

Merkwaardig en gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse herberg. Het volledige volume, inclusief het lagere hoekgedeelte, is reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). De achteruitgeschoven rooilijn is duidelijk afleesbaar. Verankerde rode baksteenbouw van het dubbelhuistype, twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische en Vlaamse pannen, aflijnende gootlijst). Voorgevel okerkleurig beschilderd boven gepekte plint (kleur niet behouden bij restauratie, witbeschilderd boven gepekte plint). Rustige ritmering door licht getoogde muuropeningen, op de begane grond in een geriemde, gepleisterde omlijsting, die als band doorgetrokken is boven de strekken. Bewaard groen en wit beschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, beluikt op de begane grond. De opschriften in verband met de voormalige herbergfunctie boven de benedenvensters zijn niet hernomen. In de bovenverdieping, centraal laadvenster, geflankeerd door twee blinde vensternissen (oorspronkelijk met geschilderde raamimitatie, niet hernomen).

Rechts aansluitend lager volume onder zadeldak met geknikte dakoverstek en gootlijst op klossen (mogelijk oorspronkelijk onder mansardedak zie aftekening op de rechter zijgevel van het hoofdvolume). Afgeschuinde hoektravee met toegangsdeur. Boven de vensters zijde Torhoutbaan zwartgeschilderd opschrift "DEN ENGEL", 'herberg' is niet hernomen bij de restauratie.

  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnr. W/00313.
  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED AFDELING WEST-VLAANDEREN, Fotoarchief.
  • DEVLIEGHER L., Met kar en wagen, Provinciaal Museum Bulskampveld, Beernem, 1983, p. 110.

Bron: Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Torhoutbaan

Torhoutbaan (Ichtegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.