Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Huis met geïncorporeerde schuur rechts. Blijkens het kadaster wordt op de plaats van een oudere bebouwing een huis heropgebouwd omstreeks 1869, verder vergroot in 1871 en 1914. In 1870 is de eigenaar weduwe Arnoldus Jonkheere-Viaene, landbouwster uit Eernegem, in 1871 Jacobus Derauw, brouwer uit Kortemark, in 1914 Victoor Seynaeve-Becelaere, herbergier uit Ichtegem.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Straatgevel: grijsbeschilderde plint met schijnvoegen, imitatiebanden en gegroefde gestileerde motieven onder de goot, rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met imitiatiesluitsteen. Vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met getoogd raam en laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1837/10, 1846/4, 1866/20, 1870/10, 1871/12, 1914/29, 1931/25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

De woning is aangepast, met onder meer gewijzigde muuropeningen. De cementering is hierbij grotendeels bewaard gebleven.

• Informatie verkregen van IOED Polderrand (8 april 2021).