• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis van zeven en twee traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), heden in eclectische stijl van circa 1890, met loodrecht erop gelegen aanhorigheden achteraan. Bakstenen lijstgevel gemarkeerd door beschilderde plint, muurbanden en boogstenen; getoogde muuropeningen met rolluikkasten op de begane grond. Vernieuwde winkelpui.

Het oorspronkelijke huis, een deel van de ouderlijke woning van Emile Verhaeren, was een typische dorpshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met slechts één bouwlaag en beluikte vensters. Zal samen met Jan Van Droogenbroeckstraat nummer 1, onder leiding van architect L. Beckers, verbouwd worden tot gemeentelijke bibliotheek, dorpshuis en Emile Verhaerenmuseum.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1892/1.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle