Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalige herberg aan het in 1976 of 1984 afgebroken station (lijn 62 Oostende-Ieper, operationeel vanaf 1868). Volgens kadaster gebouwd in 1866 in opdracht van Robertus Desnick, Koekelaars burgemeester en brouwer. In 1869 uitgebreid met twee achterliggende volumes. In 1904 wordt het hoofdvolume verbonden met een achterliggend volume in opdracht van zijn schoonzoon, de Koekelaarse advocaat en brouwer Hector Christiaen-Desnick (zie Koekelare, Sint-Maartensplein 15b).
Vrijstaand gebouw, links palend aan de voormalige spoorwegbedding of de 'groene 62'. Roodbakstenen tweebeukig gebouw: aan de straat gedeelte van twee bouwlagen onder tentdak (rode mechanische pannen) met links en rechts aansluitende lagere vleugels onder zadeldak (mechanische pannen en blauwe Vlaamse pannen). Achtergelegen, aansluitend nutsgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen), met aansluitend lager gebouwtje.
Het hoofdvolume aan de straat is horizontaal geleed door de grijsbeschilderde gecementeerde plint, de puilijst en de aflijnende baksteenfries en de gootlijst. Getoogde muuropeningen onder strek (deels gewijzigd), vernieuwd houtwerk. De zijgevels van de lagere vleugels zijn uitgewerkt met een brede aflijnende baksteenfries, in de rechter zijgevel rondboogluik.
HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 81.
Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)