Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg aan het in 1976 of 1984 afgebroken station (lijn 62 Oostende-Ieper, operationeel vanaf 1868). Volgens kadaster gebouwd in 1866 in opdracht van Robertus Desnick, Koekelaars burgemeester en brouwer. In 1869 uitgebreid met twee achterliggende volumes. In 1904 wordt het hoofdvolume verbonden met een achterliggend volume in opdracht van zijn schoonzoon, de Koekelaarse advocaat en brouwer Hector Christiaen-Desnick (zie Koekelare, Sint-Maartensplein 15b).

Vrijstaand gebouw, links palend aan de voormalige spoorwegbedding of de 'groene 62'. Roodbakstenen tweebeukig gebouw: aan de straat gedeelte van twee bouwlagen onder tentdak (rode mechanische pannen) met links en rechts aansluitende lagere vleugels onder zadeldak (mechanische pannen en blauwe Vlaamse pannen). Achtergelegen, aansluitend nutsgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen), met aansluitend lager gebouwtje.

Het hoofdvolume aan de straat is horizontaal geleed door de grijsbeschilderde gecementeerde plint, de puilijst en de aflijnende baksteenfries en de gootlijst. Getoogde muuropeningen onder strek (deels gewijzigd), vernieuwd houtwerk. De zijgevels van de lagere vleugels zijn uitgewerkt met een brede aflijnende baksteenfries, in de rechter zijgevel rondboogluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1866/29, 1869/15, 1904/18, 1912/28.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 81.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie