erfgoedobject

Burgerhuis met schuur

bouwkundig element
ID
210552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210552

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met schuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met links hoge schuur onder doorgetrokken zadeldak (blauwe mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen. Blijkens jaaraanduiding "AN/NO/19/14" in de boogvelden van de benedenvensters gebouwd circa 1914. Bij kadaster pas geregistreerd in 1919 door handelaar Aloïs Tanghe-Haverland die ook de bouw van het naastgelegen magazijn laat optekenen in 1925.

Het huisgedeelte rechts is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen: rode sierbaksteen met sierankers, boven een plint in blauwe hardsteen, eveneens doorgetrokken onderdorpels in blauwe hardsteen. De twee rechter traveeën springen lichtjes vooruit en lopen op in een tuitgevel. Op de begane grond, gekoppelde rechthoekige muuropeningen in een korfbogig boogveld onder geprofileerde strek met blauwhardstenen aanzet- en sluitstenen. In de boogvelden blauwe hardsteen met jaaraanduiding. Korfbogige bovenvensters. Bewaard witgeschilderd houtwerk: schuifvensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, beglaasde paneeldeur met grille, bovenlicht met glas-in-lood. Vernieuwde bovenvensters.

Tegen de achtergevel, haakse geelbakstenen achterkeuken onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), oculus.

Het schuurgedeelte links is opgetrokken in een verzorgde verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met rozetvormige bouten. Rechts brede poort met blauwhardstenen schampstukken en aanzetstenen, hierboven laadvenster met dito aanzetstenen. Bewaard houtwerk, onder meer van de poort en het laadvenster met beglaasde delen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1919/24, 1925/55.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.