Kapel Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Boskapel
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Deelgemeente Bekegem
Straat Bruggestraat
Locatie Bruggestraat zonder nummer, Ichtegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ichtegem (geografische inventarisatie: 01-07-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamde "Boskapel", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Toegankelijke, éénbeukige kapel ingeplant op een omhaagd (beukenhaag) hoekperceel bij de Zeeweg. De toegang tot de kapel wordt geflankeerd door linden.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt op deze locatie een kapel weergegeven. De huidige kapel werd wellicht gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Kapel op rechthoekige plattegrond voorzien van een driezijdig uitgewerkt koor. Zadeldak bedekt met zwarte mechanische pannen. Witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. De voorgevel is uitgewerkt als een puntgevel en afgelijnd met bakstenen banden. Opengewerkt met verdiept geplaatste rondboogdeur. Op de hoeken pilasters. De geveltop is voorzien van een medaillonnis met opschrift. De zijgevels worden geritmeerd door steunberen. Opengewerkt met cirkelvormige ramen.

Behouden deur- en vensterschrijnwerk, onder meer dubbele houten deur met ovaal betraliede glaspartij en beglaasd boogveld.

Interieur. Bepleisterd en beschilderd interieur. Voorzien van een altaar geplaatst achter een smeedijzeren hekken.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Bekegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Bron: Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bruggestraat (Bekegem)

Bruggestraat (Ichtegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.