Herberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Deelgemeente Bekegem
Straat Dorpstraat
Locatie Dorpstraat 1, Ichtegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ichtegem (geografische inventarisatie: 01-07-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis met herbergfunctie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak + lager volume onder pannen zadeldak. Opgenomen in een dorpsgezicht vastgelegd bij M.B. van 11/04/1984.

Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergave van een volume op L-vormige plattegrond. Vermoedelijk was het eigendom van brouwer Joannes Moens. In 1868 volgt een uitbreiding van het hoofdvolume en krijgt het gebouw een rechthoekige plattegrond. Volgens het kadaster wordt in 1932 in opdracht van Cyrille Simpelaere het huis volledig herbouwd. Maar volgens de mutatie wordt enkel een volume aan de zuidzijde gebouwd.

Oranjerode bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint. Centraal op de verdieping een rondboogvormige beeldnis met een Heilig Hartbeeld achter glas geplaatst. De gevel is opengewerkt met muuropeningen onder een getoogde strek. Vernieuwd schrijnwerk.

  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED, AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnr. W/314.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Bekegem, 1868/3, 1932/6.

Bron: Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpstraat

Dorpstraat (Ichtegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.