erfgoedobject

Winkel met smidse

bouwkundig element
ID
210570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210570

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel met smidse
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis met smidse
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. In 1882 worden twee huizen samengevoegd en omschreven als "Inden Vyazeur verkoopt men drank". In 1885 wordt door de nieuwe eigenaar, Augustus Monteyne-Declerck, een bakker uit Eernegem, een woning gebouwd. Aan de westzijde wordt een smidse gebouwd in 1908. De smidse wordt in 1913 omgevormd tot een wagenhuis.

Verankerde baksteenbouw voorzien van een cementering met rood geschilderde schijnvoegen. De gevel is verfraaid met geometrische motieven op de borstwering die voorzien zijn van een vlakke of een ruwe cementering. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Bekegem, 1882/1, 1885/2, 1908/15, 1913/3.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel met smidse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210570 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.