Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een historische site. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Er zijn drie gebouwen ingeplant op een hoekperceel bij de huidige Leegstraat. Het perceel is voorzien van een boomgaard. Het huidige gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.

Op het primitief plan (circa 1835) weergave van een woonhuis aan de straatkant en een lang dwars landgebouw. In 1883 registreert men verbouwingen van 40 jaar geleden, met name een totale heropbouw van het huis, aanbouw van een landgebouw aan de zuidzijde, vergroting van het bestaande dwarse landgebouw. Bouwen van twee kleinere achtergelegen gebouwtjes waaronder een bakhuisje aan zuidzijde en een ander aan noordzijde. In 1940 registreert men de vergroting van het oorspronkelijk dwarse landgebouw aan de straatzijde en de verbouwing van het achterin gelegen bakhuisje.

Boerenhuis. Aan de straat gelegen boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Oranjerood bakstenen gevelparement. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met betonnen latei. De zijpuntgevel is voorzien van een cementering en opengewerkt met een rondboogvormige beluikte muuropeningen. De erfgevel is opengewerkt met rechthoekige aangepaste muuropeningen.

Schuur – stal. Ten zuiden van het erf gelegen volume, loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde geelrode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een betonnen latei. Oorspronkelijk wagenhuis met gedichte korfboogvormige muuropeningen.

Hondenhok. Bakstenen conisch hondenhok gedateerd "1855". Witbeschilderd boven een zwarte plint.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan; 207: Mutatieschetsen, Bekegem, 1883/10, 1940/3.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

De boerenwoning met aanpalend dienstgebouw is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw. De overige gebouwen zijn bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (26 oktober 2022).
Auteurs: Jacobs, Els