erfgoedobject

Herberg Het Molenhuis

bouwkundig element
ID
210623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210623

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Molenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Hoekpand bij de Vaartstraat. Voormalige locatie van molen. Het huidige volume is weergegeven in de Atlas der Buurtwegen van circa 1841. Gebouwd als herberg "Het Molenhuys" in 1836. Molenaar Callemeyn van de Watervalle vraagt in 1869 toelating om een stoommachine te plaatsen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Gele verankerde bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels op de verdieping. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De vensters zijn voorzien van roodbakstenen onderdorpels. De zijgevel is voorzien van een ingewerkte kapel voorzien van een heiligenbeeld. Rechts lagere aanbouw onder een pannen zadeldak.

  • VAN POUCKE, Molens en mulders te Bekegem, 1995.

Bron     : Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg Het Molenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210623 (Geraadpleegd op 15-06-2021)