erfgoedobject

Neogotisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
21071
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21071

Juridische gevolgen

Beschrijving

Merkwaardig hoekhuis met begane grond, entresol en twee bovenverdiepingen onder schilddak (pannen), daterend van 1860 (zie nummer 41). Opgetrokken in neogotische stijl onder invloed van de Engelse "Gothic Revival". Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee en één travee. Op bovenbouw travee gevat in geprofileerde nissen met neogotisch traceerwerk. Rechthoekige vensters met gotische tracering in omlijsting, op de bovenste verdieping tweelichten met deelzuiltje voorzien van overhoeks topstuk. Gevelbekroning door middel van versierd spitsboogfries onder de kroonlijst. Zijgevel op de bel-etage voorzien van gesmeed ijzeren balkon op consoles. Fraaie decoratie op de hoekpenant door middel van opeenvolging van halfzuiltjes, baldakijn en gekanteeld topstuk met gesmeed ijzeren bekroning.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1860/9917.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

  • Is deel van
    Savaanstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.