erfgoedobject

Neogotisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
21071
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21071

Juridische gevolgen

Beschrijving

Merkwaardig hoekhuis met begane grond en entresol en twee bovenverdiepingen onder schilddak (pannen), daterend van 1860 (zie nummer 41). Opgetrokken in neogotische stijl onder invloed van de Engelse "Gothic Revival". Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee en één travee. Op bovenbouw travee gevat in geprofileerde nissen met neogotisch traceerwerk. Rechthoekige vensters met gotische tracering in omlijsting, op de bovenste verdieping tweelichten met deelzuiltje voorzien van overhoeks topstuk. Gevelbekroning door middel van versierd spitsboogfries onder de kroonlijst. Zijgevel op de bel-etage voorzien van gesmeed ijzeren balkon op consoles. Fraaie decoratie op de hoekpenant door middel van opeenvolging van halfzuiltjes, baldakijn en gekanteeld topstuk met gesmeed ijzeren bekroning.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1860/9917.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21071 (Geraadpleegd op 16-06-2021)