erfgoedobject

Herenhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID
21073
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21073

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in Louis-Philippestijl van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), gebouwd in 1862 als verbouwing van een ouder huis (te zien aan achterpuntgevel, 18de-eeuws interieur). Bepleisterde lijstgevel met deurrisaliet. Begane grond en risaliet verlevendigd met imitatiebanden. Bouwlagen gemarkeerd door borstweringen opengewerkt met ijzeren leuningen tussen postamenten. Steekboogvensters, op bovenverdieping in omlijsting met oren en sleutel, op hoofdverdieping voorzien van rocaillesluitsteen en oren rustend op rocailles.

Middenrisaliet benadrukt door decoratieve behandeling van bel-etagevenster: omlijsting rustend op voluten, latei bekroond met twee putti tussen voluutconsoles; eveneens meer uitgewerkt bovenvenster. Spiegelboogdeur in arduinen omlijsting: hol geprofileerd beloop op neuten met sleutel verfraaid met saterkop, waarop het voormalige huisnummer 12, gebogen bekronende waterlijst, rocailles in de zwikken. Verzorgd houtwerk van deur en vensters met rocailles op de middenstijl. Gekorniste gevelbekroning met bewerkt entablement, namelijk gelede architraaf, fries met casementen en kroonlijst op rijke modillons.

Interieur: 18de-eeuwse eiken trap, rococodecoratie op schouwen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1862//9918.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Achterhuizen

  • Is deel van
    Savaanstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21073 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.