erfgoedobject

Hotel Piers

bouwkundig element
ID
21075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21075

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Piers
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zeer ruim herenhuis in Lodewijk XVI-stijl van elf traveeën en drie bouwlagen met schilddak (pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel op hardstenen plint en geblokt onder de puilijst; enkelhuisopstand. Drie middeltraveeën benadrukt door cartouches op borstwering en gebogen van oculus voorzien fronton, rustend op met festoenen verrijkte consoles. Rechthoekige vensters, beluikt op benedenverdieping, op bovenverdieping in stucomlijsting met oren. Bel-etage voorzien van geajoureerde borstwering en kroonlijst op gecanneleerde consoles. Rondboogpoort met bewaard houtwerk in rechthoekige arduinen omlijsting op neuten en imposten en met gefestoeneerde sluitsteen, ernaast 18de-eeuwse fakkeldomper. Arduinen schamppalen.

Geschilderde achtergevel met eenvoudige rechthoekige vensters en driehoekig fronton op consoles met rondboogvensters voorzien van boogomlijsting. Uitspringend erkervormig trappenhuis met eikenhouten trap in Lodewijk XVI-stijl.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel Piers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21075 (Geraadpleegd op )