erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
21077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21077

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (leien); classicistisch herenhuis, oorspronkelijk van negen traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand. Natuurstenen plint met getraliede keldervensters. Geblokte begane grond met beluikte vensters en rondboogdeur voorzien van fakkeldomper (18de eeuws) en schamppaal. Omlijste bovenvensters, op de tweede verdieping met oren en bekroond met waterlijst op gegroefde consoles, tevens lekdrempel van de vensters der derde bouwlaag. De rechthoekige venstertjes van de halve-verdieping zijn aangebracht tussen de trigliefen van het entablement.

Bepleisterde achtergevel met traprisaliet voorzien van een hoog rondboogvenster.

Achterhuis uitziend op de Jeruzalemstraat met gecementeerde lijstgevel met poortrisaliet.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21077 (Geraadpleegd op 18-06-2021)