erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
21077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21077

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (leien); classicistisch herenhuis, oorspronkelijk van negen traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand. Natuurstenen plint met getraliede keldervensters. Geblokte begane grond met beluikte vensters en rondboogdeur voorzien van fakkeldomper (18de-eeuws) en schamppalen. Omlijste bovenvensters, op de tweede verdieping met oren en bekroond met waterlijst op gegroefde consoles, tevens lekdrempel van de vensters der derde bouwlaag. De rechthoekige venstertjes van de halve-verdieping zijn aangebracht tussen de trigliefen van het entablement.

Bepleisterde achtergevel met traprisaliet voorzien van een hoog rondboogvenster.

Achterhuis uitziend op de Jeruzalemstraat met gecementeerde lijstgevel met poortrisaliet.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.