erfgoedobject

Gemengde haag langs kapelweg

landschappelijk element
ID
210829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210829

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houtkantbegroeiing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nabij de markt van Eernegem loopt vanaf de Stationsstraat een smalle voetweg richting de Engelenkapel. Het pad is verhard en ongeveer 1,5 meter breed. Ter hoogte van de vrije basisschool van Eernegem wordt de voetweg begrensd door een gevlochten soortenrijke haag. Deze haag heeft een zeer diverse samenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. Overige soorten zijn hazelaar, es, klimop, mispel, heesterpruim (prunus x fruticans), sleedoorn, braam en vlier. hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), beuk (Fagus sylvatica), es (Fraxinus excelsior), klimop (Hedera helix), hulst (Ilex aquifolium), mispel (Mespilus germanica), heesterpruim (prunus x fruticans), sleedoorn (Prunus spinosa), braam (rubus species), vlier (Sambucus nigra), gladde iep (Ulmus minor). De haag is soms wat uitgegroeid en heeft daarom de allure van een houtkant met enkele uitgegroeide bomen. De haag is ruim 125 m lang en liep oorspronkelijk volledig door tot aan de Engelenkapel.

De voetweg gaat terug op een historisch wegtracé dat herkenbaar is op de Vandermaelenkaart en ook als voetweg (sentier nr. 22) opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen, evenwel niet als lijn maar als strook met opgave van de breedte op aantal punten (4,5 en 5,5 meter breed). De houtkant deed dienst als afscheiding tussen privaat en publiek domein en bood ook bescherming tegen weer en wind.

  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • GILTE S. & VANNESTE P. 2010: Houtkantbegroeiing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/132512 (geraadpleegd op 8 juli 2022).

Auteurs: Verdurmen, Inge; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemengde haag langs kapelweg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210829 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.