Hotel de Lichtervelde

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Savaanstraat
Locatie Savaanstraat 118, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel de Lichtervelde

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Lichtervelde", voorheen ook "N.M. Union Cotonière-Coöperatieve maatschappij la textile", thans afdeling van het Sint-Barbaracollege. Breedhuis van dertien traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag gevel daterend van 1805. Bepleisterde lijstgevel op plint van natuursteen; enkelhuisopstand met deurrisaliet en voorheen eveneens met linkerrisaliet (thans nummer 112-114). Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige poort in geblokte omlijsting van zandsteen met sluitsteen en kroonlijst, empirebovenlicht. Eenvoudig entablement, ter hoogte van het risaliet kroonlijst op consoles. Achtergevel met twee zijrisalieten van één travee en middenrisaliet van drie traveeën met groot rechthoekig venster ter verlichting van de trapkast.

Interieur. Groots trappenhuis met bordestrap, deuren en nissen geflankeerd door zuilen, bovenlichten en dwarsstukken beschilderd in empirestijl.

  • Stadsarchief Gent, reeks G.12, nr. 1191.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Savaanstraat

Savaanstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.