Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hulp en Troost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Toegankelijke kapel, volgens ijzeren banderol met opschrift toegewijd aan "O.L.VR. HULP EN TROOST". Gelegen bij nummer 1 en gebouwd circa 1920 door de familie Desmet.

Oranjerode baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. Uitspringende bakstenen plint. Gebruik van siermetselwerk voor het verfraaien van de geveltop. Onder de goot gelijkaardige druiplijst. De gevels zijn opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen

Interieur. Rechthoekige plattegrond met driezijdig uitgewerkt koor. Bepleisterde en beschilderd spitstongewelf aanzettend op geprofileerde kroonlijst. Cementtegelvloer. Mariagrot met rotsimitatie afgesloten met een smeedijzeren hekken.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Eernegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie