erfgoedobject

Vanderheydekapel

bouwkundig element
ID: 210978   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210978

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vanderheydekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Vrijstaande toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en gelegen tegenover nr. 15. Circa 1883 gebouwd door de familie Van der Heyde - Nieuwland, die eigenaar was van het kasteel "De Hazewinden" (zie Ganzestraat nr. 13). Het huidige uitzicht is het resultaat van renovatiewerken in 1998. Rechts van de kapel een dreef afgezoomd met eiken.

Exterieur. Eénbeukige kapel onder een zadeldak bedekt met grijze natuurleien. Oranjerode baksteenbouw met opgelegde beige voegen. Plint met similibezetting. De voorgevel, afgewerkt met een puntgevel, is opengewerkt met een spitsboogvormige deuropening, erboven een oculus. De zijgevels worden geritmeerd door verspringende steunberen die telkens twee spitsboogvensters flankeren. Nieuw schrijnwerk.

Interieur. Rechthoekige plattegrond met driezijdig uitgewerkt koor. Volledig ontpleisterd interieur. Oorspronkelijk voorzien van een neogotische interieuraankleding. Houten spitstongewelf.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Eernegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Bron     : Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Vanderheydekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210978 (Geraadpleegd op 15-10-2019)