erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
2110
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2110

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bakstenen hoevecomplex met woonstalhuis en twee dwarsschuren opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuisgedeelte, type dubbelhuis, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); de voorgevel, in eclectische stijl van het eerste kwart van de 20ste eeuw, met contrasterende witte muurbanden en booglijsten, getoogde muuropeningen en Onze-Lieve-Vrouwekapelletje.

Stal en schuren onder zadeldak (Vlaamse pannen), eerstgenoemde met klimmende dakkapel; verankerde gevels met rechthoekige muuropeningen, onder meer met houten latei.


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de locatie van de huidige hoeve is wellicht sinds de 18de eeuw een hoeve-uitbating aanwezig. Op de kaart Villaert, daterend van 1740-1750 is de hoevesite aangeduid als "Cense Hemelrijk". Op de 19de-eeuwse Popp-kaart staat de omgeving aangegeven als "Champs dit Hemelrijken".

  • Informatie verkregen van Luc Rochtus, 30 september 2016.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2110 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.