Hoevesite

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Deelgemeente Eernegem
Straat Oostendesteenweg
Locatie Oostendesteenweg 274, Ichtegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ichtegem (geografische inventarisatie: 01-07-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoevesite

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoevesite opgenomen in een beschermd dorpsgezicht vastgelegd bij M.B. van 3/07/1985. Oorspronkelijk via een lange dreef, ten zuiden langs de vaart, met de Oostendesteenweg verbonden. Oorspronkelijke locatie van het café "de cooren blomme".

Thans achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Het woonhuis staat met het huidige volume afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778). Site afgebeeld op primitief kadasterplan (circa 1835) met een viertal vrijstaande grote volumes en enkele kleinere. In 1868 wordt de constellatie ingrijpend veranderd. Het woonhuis met aangebouwd landgebouw wordt vergroot en verbonden met een nieuw groot haaks landgebouw, andere landgebouwen worden deels aangepast of volledig afgebroken. In 1875 vergroot men het woonhuis verder en wordt de aanbouw vernieuwd. Vanaf 1901 wordt deze aanbouw en een kleiner vrijstaand volume vermeld als magazijn, dit laatste volume wordt afgebroken in 1941.

Laag volume van één bouwlaag en een dubbelhuisopstand van zes traveeën onder een pannen zadeldak. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw in combinatie met blauwe gesinterde baksteen voor de deuromlijsting. De gevel is opengewerkt met rechthoekige beluikte vensteropeningen.

  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED, AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnr. W/638.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1871/13, 1875/8, 1901/11, 1941/6.

Bron: Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oostendesteenweg (Eernegem)

Oostendesteenweg (Ichtegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.