Administratief centrum Ichtegem

Beschrijving

Oorspronkelijk locatie van een voormalig klooster- en schoolcomplex. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen.

Historiek

1770-1778: op de kaart van Ferraris situeert zich op de hoek met de Aartrijkestraat een volume op onregelmatige plattegrond.

1841: op de plaats van enkele huizen langs de huidige Stationsstraat wordt in opdracht van Frans Cools (kruidenier van beroep) een school gebouwd.

Circa 1855: de juffrouwen Cools sloopten drie huisjes, die paalden aan de toenmalige spellewerkschool of spinschool, gelegen juist voor het tegenwoordige gemeentehuis langsheen de zuidelijke kant van de Stationsstraat. Zij bouwden er een nieuwe woning (de huidige hoekwoning) en trokken tezelfdertijd de spinschool met één verdieping op.

1856: ten oosten van het schoolgebouw worden paardenstallen gebouwd, horend bij een huis in de Aartrijkestraat.

1857: stichten van het klooster.

1867: de achtergelegen landgebouwen worden deels afgebroken en vervangen door een school en kapel.

1872: stichten van een weeshuis.

1879: oprichten van het "huis voor Ouden van Dagen".

Circa 1880: wordt het klooster voorzien van bijhuizen in Moere, Westkerke en Roksem.

1880: de kapel en school worden uitgebreid aan de westzijde. Ook worden verschillende huizen in de Stationsstraat, het huis, de remise op de hoek en de gebouwen in de Stationsstraat en een volume langs de Aartrijkestraat vergroot en verenigd.

1899: het kadaster registreert een verdere vergroting. Bouwen van een L-vormig volume tussen de straatzijde en het achterliggende gebouw van 1867. De hoekwoning wordt aan het klooster verkocht.

1905: het gebouw op de hoek wordt uitgebreid (zie mutatieschets) en men bouwt een achterliggend volume, dwars op de Stationsstraat.

1953: bouwen van een nieuw volume, parallel met het volume uit 1905. Het gebouw uit 1905 wordt verder vergroot aan de zuidzijde.

2002: bouwen van een nieuw administratief centrum naar ontwerp van architectenbureau Buro II, met integratie van het hoekpand bij de Aartrijkestraat.

Beschrijving

Hoekpand bij de Aartrijkestraat, bestaande uit een volume van tien traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van blauw hardstenen onderdorpels. Volgens oude foto's oorspronkelijk voorzien van luiken. Geprofileerde kroonlijst.

Achterliggende kapel door verschillende vleugels verbonden met het hoofdvolume aan de straat gelegen. Volume van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw in combinatie met gele baksteen voor de plint, de omlijsting van de oculi en de tandlijst. De gevel wordt verticaal geritmeerd door rechthoekige traveenissen, bovenaan afgewerkt met een bakstenen tandlijst. De gevel is opengewerkt op de begane grond met rechthoekige muuropeningen onder een betonnen latei en zijn voorzien van een kleine roedeverdeling. Op de verdieping opengewerkt met ronde muuropeningen gevat in een omlijsting van gele baksteen en voorzien van een geprofileerde waterlijstje, voorzien van glas-in-loodramen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1850/20, 1855/2, 1856/2, 1867/8, 1874/1, 1880/4, 1899/10, 1905/16, 1942/11, 1953/163, 1964/25.
  • VANDENBUSSCHE B., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 70-71.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie