erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
211152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1875 in opdracht van Karel Robert – Goetinck, herbergier uit Eernegem.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw boven een zwarte plint. De gevel wordt horizontaal belijnd door middel van de donkere plint, de doorgetrokken onderdorpels op de begane grond, de imitatievoegen, en op de verdieping de onderling verbonden onderdorpels. Op de begane grond opengewerkt met rechthoekige aangepaste vensteropeningen en segmentboogvormige deur- en vensteropeningen in een geprofileerde omlijsting voorzien van een diamantkop. Segmentboogvormige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1876/9.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211152 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.