Monument voor de gesneuvelde zeelieden

Beschrijving

Op het plein tussen het Loodswezengebouw en de Schelde werd op 28 september 1930 het Monument voor gesneuvelde zeedlieden opgericht. Rondom het monument werd een een met gras begroeid, met ligusterhagen omheind vierkant plantsoen aangelegd.

Het monument is een ontwerp van beeldhouwer Simon Goossens (gesigneerd op basis en op beeld), gegoten door "Ed. Lesetre et Cie/Fondeur Bruxelles" (signatuur op bronzen beeld). Met dit ontwerp won Goossens de wedstrijd die de gemeenteraad voor dit monument uitschreef. Later werden de namen van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog bijgevoegd.

Het monument bestaat uit een hardstenen basis die aan Scheldezijde uitgewerkt is als een gestileerde scheepsboeg. Centraal staat een pyloon van 9 meter hoog, bekroond met een kleurrijke rood beglaasde lantaarn. Op de basis van de pyloon hardstenen bas-reliëfs van roer en telegraaf, verwijzend naar het zeemansleven.

Opschrift de boeg: "Aan de zeelieden gesneuveld voor België / Aux gens de mer morts pour la Belgique"; opschrift op de pyloon: "Hulde aan de zeelieden voor België gesneuveld gedurende den oorlog / Hommage aux gens de mer morts pour la Belgique pendant la guerre/ 1914-1918 / 1940-1945".

Aan de Scheldezijde staat een drie meter hoge bronzen figuur van een zeeman. Aan de achterzijde een bronzen reliëf met de voorstelling van zeelieden, door het volk gehuldigd.

• Beschermingsdossier DA002435 (2007).
  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA-HB#5801.