Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg, thans leegstaand pand. Halfvrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Gedateerd door middel van jaarankers "1752".

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. Als volume met L-vormige plattegrond weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan van circa 1835 wordt het hoofdvolume met daarachter een dwars stokerijgebouw weergegeven. Maria Mergaert is vruchtgebruikster van de stokerij en de weduwe van Jean-Baptiste Debrouwer uit Oostende Wellicht is dit de voortzetting in 1785 opgerichte jeneverstokerij van de gebroeders Joannes en Jozef Mergaert en Carolus Muuls. In 1813 ging het bedrijf failliet. De stokerij blijft evenwel actief tot in de jaren 1840 maar krijgt een andere eigenaar. Volgens het kadaster wordt in 1848 de stokerij afgebroken en vervangen door een landgebouw en vier kleine huisjes achteraan het perceel. In 1863 volgt een splitsing in twee aparte huizen. De huizen worden opnieuw samengevoegd in 1872. In 1901 wordt het landgebouw vergroot en omgebouwd tot woonhuis.

Verankerde bakstenen lijstgevel voorzien van een cementbezetting. Aangepaste muuropeningen op de begane grond. Op de verdieping behouden vensteropeningen in een vlakke bepleisterde omlijsting.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1848-6, 1863/55, 1872/14, 1901/36, 1931/64.
  • VANDENBUSSCHE K., De geneverstokerij Muuls, Mergaert en Cie (1785-1844), in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 3, 1984, nr. 1, p. 1-15.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie