Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

Voormalige jongensschool. Opschrift: "C L DARAS BURGEMEESTER/ A. VANDENBROUCKE – P. VERLEYE SCHEPENEN/ RAADSLEDEN". Heden  gemeentelijke basisschool.

Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Hoofdvolume van 1874 naar ontwerp van Provinciaal architect Pierre Buyck. oorspronkelijk in gebruik als woning van de directeur, in 1921 omgevormd tot twee klaslokalen. De drie klaslokalen aan de noordzijde werden gesloopt in 1955.

Hoofdvolume, het huidige toegangsgebouw, met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen en een halve bouwlaag onder een pannen schilddak. Baksteenbouw, witbeschilderd boven een donkergrijze plint. De gevel wordt verticaal geleed door de middenrisaliet afgelijnd met geblokte muurdammen, bovenaan een driehoekig fronton voorzien van wapenschild geflankeerd door acanthusbladeren. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van deels behouden en deels vernieuwd schrijnwerk.

Rechts lagere achteruit gelegen vleugel van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen schilddak. Geelbakstenen gevelparement. Volgens oude postkaarten was de gevel oorspronkelijk voorzien van rechthoekige muuropeningen gevat in segmentboognissen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief Kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1849/2, 1875/12, 1954/18, 1955/33.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie