Hoeve en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en herberg

Beschrijving

Hoeve en voormalige herberg uit eind 19de eeuw bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Volgens het kadaster wordt in opdracht van herbergier Jan Verzyck-Dekeyser het huidige tweelaags volume aangebouwd tegen een bestaande kleinere woning (thans stal), ook wordt de achtergelegen schuur opgetrokken. In 1893 wordt een tweede, kleiner volume opgetrokken op het erf.

Erf toegankelijk via een smeedijzeren hekken.

Woonhuis, ten noorden van het erf gelegen, langsheen de Zedelgemsesteenweg. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gele bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder strek. Bijna gevelbrede fries afgezoomd met bakstenen lijstje.

Schuur. Vrijstaande schuur, ten zuiden van het erf gelegen. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Stal. Gebouwd tegen de westgevel van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1835/23, 1877/12, 1879/13, 1893/74, 1894/15, 1901/51.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie