Stadswoning Het Hooghuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Het Hooghuis

Beschrijving

Volgens archiefstukken van 1868 zogenaamd het hooghuis. Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met steil, gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Sporen van linkerzijtrapgevel. 13de-eeuwse overwelfde kelder met vier kruisgewelven op centrale zuil met verweerd knopkapiteel(?). Volgens archiefstukken gevel licht aangepast in 1848, voorheen met getrapte dakkapel. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand en onversierde rechthoekige muuropeningen. Eenvoudig hoofdgestel. Blinde rechter bakstenen zijgevel met behouden zandstenen hoekstenen. Twee linkertraveeën van de benedenverdieping zijn verbouwd. Stenen wenteltrap van de kelder tot de tweede bouwlaag.

Houten muurkapel tussen eerste en tweede bovenvenster, volgens archiefstukken geplaatst in 1868 ter vervanging van een oudere muurkapel welke volgens archiefstukken in 1833 vervaardigd en bekostigd werd door de bewoners van de straat. Gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Haakse achteraanbouw van twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen) met geknikte achterpuntgevel met muurvlechtingen.

• Stadsarchief Gent, reeks G15, 20.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1833/3636 & 1848/6974.