Kapel Heilig Hart

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Pittem
Deelgemeente Pittem
Straat Baertstraat
Locatie Baertstraat zonder nummer, Pittem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Pittem (geografische inventarisatie: 01-03-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Heilig Hart

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In een bocht van de weg gelegen Heilig Hartkapel gebouwd in 1902 (zie jaartalsteen), volgens de literatuur als dank voor de genezing van een ziek kind. De kapel werd opgetrokken op grond van de erfgenamen van de familie de Mûelenaere, één van de belangrijkste families in het 19de-eeuwse Pittem. Ze leverde onder meer Joannes de Mûelenaere, burgemeester van 1820 tot 1842 en was tevens vertegenwoordigd in de nationale politiek.

Deels door klimop overgroeide kapel uit donkerrode bakstenen, onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Verdikt basement. Licht verdiepte spitsbogige toegang met houten deur, bovenaan beglaasd en voorzien van roedeverdeling, onder oculus en jaartalsteen "1902" in de top. Uitspringende hoeklisenen oplopend in puntgevel gemarkeerd door getrapte baksteenfries, afgeboord door windborden en bekroond door ijzeren kruis.

Interieur met gepleisterd tongewelf en wanden voorzien van voegwerkimitatie. Houten altaar (trappentabernakel) met beelden van Christus, Heilig Hart en Onze-Lieve-Vrouw met Kind achter hoog ijzeren altaarhek.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1904/13.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Pittem, s.l., s.d., nr. 1.

Bron: Devooght K. & Santy P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Baertstraat (Pittem)

Baertstraat (Pittem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.