erfgoedobject

Woning naar ontwerp van Jos Selis

bouwkundig element
ID
211276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211276

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1941 diende eigenaar en architect Jos Selis een bouwaanvraag om een neoclassicistische woning van 1890 naar ontwerp van J. De Pooter grondig te verbouwen. Ook de bergplaats in de Brederodestraat nr. 8 waarop het lange, geknikte perceel uitgeeft, wordt verhoogd en aangepast. Behalve de gevels, krijgt ook het interieur een gewijzigde indeling, met onder meer lagere bouwlagen.

De woning aan de Amerikalei is een burgerhuis van vier bouwlagen onder plat dak. De baksteenbouw kreeg een vlak, gecementeerd parement met een strakke, modernistische vormgeving. Rechthoekige muuropeningen met eigentijdse vormgeving zie ijzerwerk en omlijsting met centraal ornament. Gelijkvloers met brede voordeur, ganglicht en garagepoort in geprofileerde omlijsting waarin een centraal ornament; ruitvormig traliewerk. Bow-window op tweede bouwlaag, eveneens in omlijsting. Rechthoekige, brede erker op derde bouwlaag die balkon van de bovenverdieping draagt. Balkon met uitgewerkte ijzeren leuning, drie rechthoekige, omlijste deurvensters, samen in verdiept muurveld gevat.

De bergruimte in de Brederodestraat nr. 8 wordt uitgebreid en ingericht als winkelhuis. Sobere bakstenen lijstgevel met horizontale vensterregisters en winkelpui op gelijkvloers. In de kelder van deze woning werd een schuilkelder ingericht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 14003.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning naar ontwerp van Jos Selis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.