erfgoedobject

Twee stadswoningen in empire

bouwkundig element
ID
21140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21140
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vanouds twee enkelhuizen van ieder drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken van 1844. Bepleisterde empiregevel met rondboogvormige deurvensters op de bel-etage voorzien van booglijsten op imposten en ijzeren leuningen; bel-etage van nummer 89 verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw tot een licht gebogen erker. Gelede architraaf, fries met kleine rechthoekige vensters en kroonlijst op uitgelengde houten consoles. Nummer 87 met behouden houten winkelraamomlijsting. Nummer 89 met eveneens in de eerste helft van de 20ste eeuw verbouwde benedenverdieping.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1844/3652.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee stadswoningen in empire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21140 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.