erfgoedobject

Theater Nieuw Circus

bouwkundig element
ID: 21148   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig zogeheten "Nieuw Circus", volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 tussen Sint-Pietersnieuwstraat, Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan.

Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes wat betreft akoestiek, belichting, verluchting. De grootse aanpak van de realisatie was er de oorzaak van dat het circus na een aantal jaren niet meer leefbaar was en van bestemming moest veranderen. Sinds lang gebruikt als garage. Daarbij gingen de rijkelijk met stucwerk versierde galerijen met balkons, de bogen en zuilen, maar vooral de indrukwekkende koepel verloren. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van acht traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen) van 1894. De oorspronkelijke gevelordonnantie van de bovenverdieping en de licht uitspringende middenpartij van drie traveeën met toegangen bleven behouden: brede korfboog geflankeerd door twee rondbogen met diamantkopsluitsteen en geprofileerde booglijsten op imposten en geblokte pilasters; middenrisaliet voorts gemarkeerd door balkon op consoles, eenvoudige ijzeren leuning vervangt de originele blinde en gesculpteerde leuning die het opschrift "Nouveau Cirque" droeg en versierd was met dierenkoppen. Middentraveeën begrensd door kolossale pilasters. Voorts rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, met sluitsteen op de tweede en lekdrempelversiering op de derde verdieping. Gekornist hoofdgestel versierd met panelen, kroonlijst met tandlijst en klossen. Nummers 9 en 13 met totaal verbouwde benedenverdieping.

De voornaamste ingang van het na de brand heropgebouwde circus bevond zich in de Lammerstraat, het huidige nummer 13, heden met een gevel van glas en staal en links een bronzen gedenkplaat die aan de oorspronkelijke bestemming van het pand herinnert. Volgens opschrift was het in 1920 door brand vernielde circus in 1923 opnieuw in gebruik en gaf het circus in 1944 zijn laatste voorstelling. De aanleg van de manege met zijn ovale plattegrond en gesitueerd langs de Plattenberg met een gesloten bakstenen gevel bleef behouden, doch na de afschaffing van het circus kreeg het ook een andere bestemming.

 • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.30/D.20.
 • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/S/30.
 • s.n. 1971: Jules Pascal Ledoux architecte, Palmares, Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Is deel van
  Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving
  Korianderstraat, Lammerstraat, Platteberg, Savaanstraat, Sint-Pietersnieuwstraat, Walpoortstraat (Gent)

 • Is deel van
  Lammerstraat
  Lammerstraat (Gent)

 • Is deel van
  Sint-Pietersnieuwstraat
  Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Theater Nieuw Circus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21148 (Geraadpleegd op 14-10-2019)