erfgoedobject

Feestlokaal Vooruit

bouwkundig element
ID
21152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21152

Juridische gevolgen

Beschrijving

Feestlokaal Vooruit, opgetrokken in art-nouveaustijl, in 1911-1914, naar ontwerp van architect Fd. Dierkens (volgens plintopschrift). Natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen. Benedenverdieping en entresol onder door talrijke gebogen balkons gemarkeerde puilijst. Op de bovenverdieping wisselen een smal en een breed travee elkaar af, terwijl de ruime drielichten per travee ingeschreven zijn in korfboogvormige of rondboogvormige nissen met booglijst en sluitsteen. De smalle zijtraveeën zijn hoger opgetrokken met een torenachtige bekroning van twee bouwlagen, overkragend op twee rondbogen geschraagd door consoles. De bovenste geledingen doen zich voor als lantaarn en zijn afgedekt met een koepeldak. De drie middentraveeën zijn boven afgelijnd door een brede fries met opschrift in mozaïek "Feestlokaal van Vooruit". Deels beglaasde bedaking geschraagd door gebogen ijzeren spanten met centraal belvedère; middenvoor een natuurstenen ronde portiek op een halfronde console en met een koepelvormige bekroning.

Natuurstenen achtergevel, eveneens in art-nouveaustijl, uitziend op de Schelde. Lijstgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen opengewerkt door de talrijke ruime muuropeningen met ijzeren roedeverdeling. Gevel begrensd door de smalle torenachtige hoektravee, overkragend van de tweede verdieping af en vanaf de derde bouwlaag overgaand in polygonale erkers en recht afgedekt. Benedenverdieping gevormd door een brede rondboog met hollijst, afgelijnd door een breed gebogen balkon met geajoureerde leuning. Derde bouwlaag vormt als het ware een brede erker, terwijl de bovenste verdieping zich voordoet als een galerij met rondboogarcade op zuilen. Gevel afgelijnd door een op de hoeken gekorniste kroonlijst op consoles, bekroond met ornamenten met typische art-nouveauvormgeving.

Interieur: omvat twee afzonderlijke gebouwen waarvan de achterste constructie een theater en bioscoopzaal bevat voorzien van fraaie bloemendecoratie.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Feestlokaal Vooruit [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21152 (Geraadpleegd op 23-01-2021)