Feestlokaal Vooruit

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Sint-Pietersnieuwstraat
Locatie Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Feestlokaal van Vooruit

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Feestlokaal Vooruit

Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Feestlokaal Vooruit met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983.

Beknopte karakterisering

Typologiefeestzalen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Feestlokaal Vooruit, opgetrokken in art-nouveaustijl, in 1911-1914, naar ontwerp van architect Fd. Dierkens (volgens plintopschrift). Natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen. Benedenverdieping en entresol onder door talrijke gebogen balkons gemarkeerde puilijst. Op de bovenverdieping wisselen een smal en een breed travee elkaar af, terwijl de ruime drielichten per travee ingeschreven zijn in korfboogvormige of rondboogvormige nissen met booglijst en sluitsteen. De smalle zijtraveeën zijn hoger opgetrokken met een torenachtige bekroning van twee bouwlagen, overkragend op twee rondbogen geschraagd door consoles. De bovenste geledingen doen zich voor als lantaarn en zijn afgedekt met een koepeldak. De drie middentraveeën zijn boven afgelijnd door een brede fries met opschrift in mozaïek "Feestlokaal van Vooruit". Deels beglaasde bedaking geschraagd door gebogen ijzeren spanten met centraal belvedère; middenvoor een natuurstenen ronde portiek op een halfronde console en met een koepelvormige bekroning.

Natuurstenen achtergevel, eveneens in art-nouveaustijl, uitziend op de Schelde. Lijstgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen opengewerkt door de talrijke ruime muuropeningen met ijzeren roedeverdeling. Gevel begrensd door de smalle torenachtige hoektravee, overkragend van de tweede verdieping af en vanaf de derde bouwlaag overgaand in polygonale erkers en recht afgedekt. Benedenverdieping gevormd door een brede rondboog met hollijst, afgelijnd door een breed gebogen balkon met geajoureerde leuning. Derde bouwlaag vormt als het ware een brede erker, terwijl de bovenste verdieping zich voordoet als een galerij met rondboogarcade op zuilen. Gevel afgelijnd door een op de hoeken gekorniste kroonlijst op consoles, bekroond met ornamenten met typische art-nouveauvormgeving.

Interieur: omvat twee afzonderlijke gebouwen waarvan de achterste constructie een theater en bioscoopzaal bevat voorzien van fraaie bloemendecoratie.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Feestlokaal Vooruit met omgeving

Bagattenstraat, Lammerstraat, Parijsberg, Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)

maakt deel uit van Sint-Pietersnieuwstraat

Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.